GENEL BİLGİ

İzmir Bakırçay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Seyrek Kampüsünde yer almaktadır.

Bölümümüz 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibari ile öğrenci alımına başlamıştır. Örgün öğretim ile eğitim verilen bölümümüzde eğitim süresi dört yıl olup eğitim dili Türkçedir. Öğrencilerimiz her yıl Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından Rektörlük oluru alınarak belirlenen kontenjanlar dahilinde isteğe bağlı yabancı dil eğitimi alabilir.

Dil ve konuşma terapistleri iletişim, dil, konuşma, ses ve yutma ile ilişkili tipik/normal süreçleri bilerek bu alanlarda ortaya çıkan bozuklukların önlenmesi, değerlendirilmesi, tanılanması ve/veya rehabilitasyonu için sahip oldukları bilgi ve becerileri kanıta dayalı uygulamalar dahilinde, bilimsel çalışmalar ve teknolojik gelişimeler doğrultusunda gerçekleştiren uzmanlardır. 

Dil ve konuşma terapisi mesleği, 6 Nisan 2011 tarih ve 27916 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamalerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un (Kanun No. 6225) 9. Madde/Ek Madde 13-d bendine dayanarak sağlık meslek mensubu olarak tanımlanmıştır.

Dil ve konuşma terapisi lisans programı müfredatı Ulusal Çekirdek Eğitim Programı (UÇEP2016) çerçevesinde hazırlanmıştır.

Öğretim müfredatI Biyomedikal Bilimler, Dil Bilimleri, Davranış Bilimleri, Dil ve Konuşma Terapisi Bilimi, Araştırma Bilimi ve Halk Sağlığı olmak üzere genel olarak dil ve konuşma terapisi alanını oluşturan; sağlık sistemine ilişkin yasa, yönetmelik, mevzuat ile ilgili hukuki bilgileri içeren; mesleki ve bilimsel etik ile ilgili; kişisel gelişim ve iletişim becerilerinin geliştirilmesine olanak tanıyan dersleri içermektedir. Müfredatta zorunlu derslerin yanında alan içi ve alan dışı seçmeli dersler bulunmaktadır. Öğrenciler alan içi seçmeli derslerde mesleki ilgi alanları doğrultusunda, alan dışı seçmeli derslerde ise farklı disiplinlerde ilgi duydukları alanlar hakkında bilgi sahibi olacaklardır.

Dil ve konuşma terapisi mesleği uygulamalı bir disiplindir. Bu nedenle müfredat kapsamında öğrencilerimizin teorik derslerde edindikleri bilgiler doğrultusunda klinik uygulama becerilerini geliştirmelerine yönelik mesleki uygulama dersleri yer almaktadır. 

Müfredat programında yer alan zorunlu, seçmeli ve mesleki uygulama derslerini başarı ile tamamlayan ve en az 240 AKTS kredisi alan öğrencilere lisans diploması verilir. Dil ve konuşma terapisi lisans programını başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz, "Dil ve Konuşma Terapisti" unvanını almaya hak kazanmakta ve Sağlık Meslek Kanununa dayanarak sağlık meslekleri mensubu olarak çalışmaktadır.

Dil ve konuşma terapistleri sağlık ve eğitim kurumlarında istihdam olanaklarına sahiptir. Mezun olan öğrencilerimiz yataklı tedavi merkezlerinde (üniversite, devlet, özel hastane vb.), Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda (özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, rehberlik araştırma merkezleri), yaşlı bakım evlerinde, sosyal hizmet kurumlarında görev alabilir, yükseköğretim kurumlarında akademisyen olarak çalışabilir veya bağımsız olarak dil ve konuşma bozuklukları ile ilgili danışma merkezi açabilirler.